Ce se intampla in corpul tau daca mananci doua, trei oua in fiecare zi!

18.06.2017

Ce se intampla in corpul tau daca mananci doua, trei oua in fiecare zi!

Publicitate

Mult timp oule au fost blamate la nivel mondial intocmai cum au fost blamate fructul de avocado si uleiul de cocos. Din cauza continutului de colesterol, oule au fost considerate nocive pentru sanatatea omului.

Trebuie sa stim ca nu orice tip de colesterol este nociv pentru organism. Exista doua tipuri de colesterol - HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) si LDL (lipoproteine cu densitate mica sau colesterol rau). In timp ce colesterolul rau provoaca blocaje in artere, colesterolul bun ajuta la traNsportul trigliceridelor la ficat, pentru excretie. Ficatul detine rolul central in reglarea colesterolului in organism, la acest nivel ajungand colesterolul ingerat din alimente, colesterolul sintetizat in diferite tesuturi, in special in intestin si ficat, si de aici este eliminat ca atare sau sub forma de saruri biliare, prin bila, in lumenul intestinal.

Mancatul oualelor nu inseamna in niciun caz ca se va mari colesterolul din organism. Haideti sa vedem ce se intampla atunci cand mancam oua regulat.

Publicitate

  1. Nutrienti
    Ceea ce probabil multi nu stiu este ca ouale abunda in nutrienti cum ar fi vitaminele B12, B2, B 6, A, tiamina, riboflavina, acid folic, fier, fosfor, magneziu, seleniu si multe alte minerale si substante nutritive. Este aproape imposibil sa gasim un alt aliment la fel de nutritiv.
  2. Colesterol
    Intr-adevar ouale contin o cantitate considerabila de colesterol (186 mg/ ou), insa este vorba de colesterol bun (HDL), care nu numai ca nu aduce niciun fel de prejudiciu organismului, dar il ajuta sa produca mai multa vitamina D si hormoni cum ar fi testosteron, estrogen si cortizol. Spre deosebire de colesterolul rau (LDL), colesterolul bun (HDL) ofera protectie impotriva bolilor cardio-vasculare prin favorizarea transportului colesterolului de la tesuturi la ficat si excretia sa in bila. Colesterolul bun previne aparitia aterosclerozei.
    Exista mecanisme complexe care regleaza metabolismul colesterolului, iar cand balanta intre "intrarea" si "iesirea" colesterolului este alterata, acesta se depune progresiv pe peretele vaselor de sange, ducand la ingustarea acestora (ateroscleroza), afactand inima, creierul si circulatia periferica. Totusi, persoanele care sufera de diabet trebuie sa fie atente cand consuma oua intrucat in conditia lor, ouale pot favoriza bolile cardiovasculare. Un sfat ce trebuie urmat pentru a mentine in echilibru nivelul colesterolului in organism este sa mancati cat mai sanatos si sa faceti sport regulat.
  3. Colina
    Oule sunt foarte bogate in colina. Colina este o substanta cu rol extrem de important in formarea acetilcolinei, implicata in transmiterea impulsurilor nervoase si care este deficitara la persoanele care sufera de dementie senila sua de Alzheimer. Colina are rol si de a imbunatati capacitatea de memorare si capacitatea mentala in general. Se recomanda, chiar, femeilor gravide sa manance oua pentru a imbunatati capacitatea mentala a beblusilor lor.
    In prezent, o mare parte a populatiei se confrunta cu o carenta de colina motiv pentru care se lupta cu probleme la nivelul tesutului muscular si au ficatul gras.
  4. Imbunatatesc vederea
    Oule contin luteina si zeaxantina, carotenoide puternice care ajuta la imbunatatirea vederii. Aceste substante pot reduce semnificativ riscul aparitiei cataractei si a degenerescentei maculare, afectiuni frecvent intalnite in special in randul persoanelor varstnice. In plus, oule au un continut considerabil de vitamina A, a carei carente poate duce la orbire.
  5. Intaresc sistemul muschilor
    Ouale sunt o sursa importanta a proteinelor de calitate. Doua oua sunt echivalentul in proteine a unei bucati de carne si nu trebuie sa va mai faceti griji de grasimile si acizii grasi din carne. Chiar daca unele diete recomanda numai consumul albusului, lucrul acesta este total gresit intrucat cea mai mare cantitate de proteine se gaseste in galbenus.
  6. Intaresc sistemul osos
    Gratie vitaminei D din oua, vitamina ce creste aportul de minerale de calciu in organism, consumul regulat de oua va va ajuta sa va dezvoltati un sistem osos mai sanatos si mai puternic.
  7. Ajuta la pierderea in greutate
    Ouale sunt alimente satioase care reduc senzatia de foame si nevoia de dulce. Mai multe studii au demonstrat ca un consum regulat de oua la micul dejun ajuta la reducerea indicelui de masa corporala (IMC), deci la pierderea kilogramelor în plus.

In concluzie, consumul regulat de oua nu are un efect nociv asupra organismului, din contra. Mancatul a 2-3 oua pe zi va va ajuta sa va mentineti mai sanatosi.
Sursa: healthsproductreview.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți